
سارا طالبی
هیچ حکایت از نکتهای که به کارآید، خالی نباشد. «ابوالفضل بیهقی»
از شاهکارهای متون سدهی پنجم هجری که کموبیش در کتب درسی هم استفاده میشود میتوان به تاریخ بیهقی، سیاستنامه و قابوسنامه اشاره کرد. با تلفیق این سه کتاب میتوان نکات بسیار ارزندهای دربارهی اخلاق و بهطور کلی آداب زندگی آموخت.
تاریخ بیهقی: نسبت به دو کتاب دیگر سنگینتر است اما از جذابیت این کتاب نمیکاهد. ابوالفضل بیهقی اواخر عهد غزنویان به زندان افتاد و در دورهی خانهنشینی این کتاب را نگاشت. در این کتاب نویسنده با رعایت امانت، خیلی دقیق به توصیف جزئیات میپردازد. تمام فصول این کتاب یا حاصل تجربیات و مشاهدات عینی نویسنده است یا از گفتههای اشخاصی استفاده کرده است که به صدق سخن آنها ایمان دارد چراکه معتقد است در قیامت باید به تمام آنها پاسخ داد: «به پاسخ آن که از وی رفت گرفتار».
لغات زیبای فارسی و ضربالمثل محاوره در این کتاب بسیار است: «میان دو نماز بارانکی خردخرد میبارید چنانکه زمین ترگونه میکرد.» توصیف وضع زندگانی درباری و اجتماعی آن روزگار بهخوبی در این کتاب به تصویر کشیده شده است. بیهقی خوشگذرانیهای روزگار جوانی مسعود غزنوی را بسیار رندانه مینمایاند؛ از شرابخواریهای او که البته «پنهان از پدر میخورد» تا مطربانی که برایش مینواختند و از نوع عکسهایی که بر در، دیوار و اتاق خوابش نقش کرده بود. به عنوان نمونه: «از بیداری و حزم و احتیاط این پادشاه محتشم - سلطان مسعود - یکی آن است که...» و سپس تمام اسرار و پنهانکاریهای مسعود را بازمینمایاند.
سیاستنامه: ملکشاه سلجوقی در اواخر سلطنت، از چندتن از وزیران خود خواست که در باب کشورداری و رسوم گذشته، نیک و بد امور جاری و کمبودها بیندیشند و عرضه کنند تا پادشاه در آنها تأمل و نقایص را رفع کند و کارها را سامان دهد. همه نوشتند و ملکشاه نوشتهی خواجه نظامالملک را پسندید. شیوهی نگارش این کتاب بهگونهای است که اگر خواننده به سبک کهن آشنایی نداشته باشد، بهآسانی مفهوم مطالب را درمییابد. آیین کشورداری، آداب درباری، عاملان، قاضیان، بازرسان، ندیمان، ضیافت، خزانه و...بهخوبی در این کتاب روشن شده است. یک ویژگی ارزشمند این کتاب ایجاز آن است: «برفتم و این معنی با وی نرمک بگفتم. قبول کرد. خرّم شدم.»
قابوسنامه: عنصرالمعالی کیکاووس این کتاب را در نصیحت به فرزندش - گیلانشاه - نوشته است. ارزش خاص این کتاب به دلیل اشتمال آن بر آداب و رسوم کهن ایرانی و ذکر گوشههایی از تمدن کهن ایرانی است که جز در قابوسنامه در منابع دیگر دیده نمیشود.
ملکالشعرای بهار آن را «مجموعهی تمدن اسلامی پیش از مغول» نامیده است. با توجه به ابواب این کتاب: شناختن حق پدر و مادر، پیری و جوانی، طرز غذاخوردن و شرابنوشیدن، مهمانیرفتن و میزبانبودن، مزاح، شطرنج، عشقورزیدن، گرمابهرفتن، خفتن، زنخواستن، رعایت امانت، فرزندپروردن، تجارت، نجوم، شاعری و... میتوان گفت کیکاووس مطالعات بسیار عمیقی بر آداب زندگی داشته است. «جهد کن تا عاشق نشوی. اگر کسی را دوست داری باری کسی را دوست دار که به دوستی ارزد. معشوق خود بطلیموس و افلاطون نباشد ولکن باید که اندک مایه خردی دارد. و نیز دانم که یوسف یعقوب نباشد اما چنان باید که حلاوتی و ملاحتی باشد وی را.»